Tuesday, October 12, 2004

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978

For et par uker siden inviterte en god venn og svirebror meg til nok en overdådig vinsmaking. Min venn, som er viden kjent for sine hemningsløse eksesser hva gjelder gode viner og fantastisk mat, har dyptgående kunnskaper om amerikansk vin og stilte opp med tre spennende amerikanere (Ridge Geyserville 1997, Opus One 1999 og Du Mol Syrah 2001) som vi hygget oss med. Mer om denne smakopplevelsen kommer i en senere post.

En annen venn, som også var invitert, var så omtenksom at han tok med seg en flaske Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978. Du har sikkert vært borte i Castillo Ygay før. Ygay er en gammel traver på vinmonopolets lister og selger ganske så bra. Ygay Reserva, som er i årgang 1999 for tiden, er en sikker vinner når man skal ha en grei vin til f.eks lam uten å punge ut med en liten formue (ca. 160 på polet). Gran Reserva Especial 1978 derimot er noen hakk over "grei vin" både kvalitets- og prismessig. Med en flaskepris på ca. knappe 700 kroner bør den innfri, og det gjør den til de grader.
Drue: 74% Tempranillo, 12% Mazuelo, 10% Garnacha, 4% Graciano.

Årgang: 1978 var en årgang med små avlinger og høy kvalitet i Rioja.

Terroir: Ygay eiendommen er på tre kvadratkilometer og ligger helt på sørgrensen i Rioja Alta. På denne fantastiske eiendommen dyrkes alle Rioja hoveddruene samt en del eldre klassiske druer som nesten ikke dyrkes mer i Rioja (Graciano, Mazuelo, Garnacha Blanca og Viura).

Produsent: Bodegas Marqués de Murrieta er en Rioja produsent med 150 års historie og er legendarisk for sin Ygay Reserva Especial.

Pris: ca. 650

Denne vinen er en sjelden fugl. Selv om 650 kroner kan virke mye for en flaske vin er dette faktisk en billig inngangsbilett til en verden av viner som har fått tid til å utvikle seg fullt ut før de slippes på markedet. Skulle du drikke en såpass modnet vin fra f.eks Bordeaux eller Burgund av samme kvalitet kan du regne med å betale 5-10 ganger denne prisen. Alt for ofte drikker vi vin som ikke har nådd sitt fulle potensial, enten fordi vi er for utålmodige eller fordi produsenten slipper disse alt for tidlig på markedet.

Vinen har fått 18 år på amerikansk eik, noe som har gitt den en dempet fargetone som minner litt på rav. Vinen gir hint av både moden frukt og søt eddik når vi først lukter på den. Første munnfull nesten ekploderer i munnen med en nydelig varme og fylde. Her er det eksotisk frukt, lær og krydder i fleng. Vinens kompleksitet er fantastisk og man kjenner virkelig at man har med en klassisk vin å gjøre. Selv etter 25 år kjenner man enda en fin, nesten ungdommelig, syrestruktur som hinter om at denne vinen fint kan få en 10-15 år til med lagring på flaske.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home