Friday, January 21, 2005

Kremen av Palmers røde

Palmer AS har et anstendig utvalg viner i både basisutvalget og BU. Til min store glede fikk jeg nylig lov til å plukke fem viner Palmer importerer til en liten vinsmaking. Ved godt mot og med deres BU-liste foran meg hadde jeg som ambisjon å plukke ut fem viner innenfor et bestemt tema, det være seg drue eller geografi. Etter en lengre studie av listen greide jeg ikke å dy meg og plukket ut en Bordeaux, to burgundere, en Hermitage og en italiensk aglianico. Snakk om fokusert smaking :)

Vel, uansett, å smake fem av de beste vinene jeg fant hos dem er vel så bra som en tematisk smaking. Selve smakingen ble ledet av Enzo fra Palmer, en meget kunnskapsrik og underholdende mann. Enzo har blant annet ansvaret for Mastroberardino og rekkefølgen i smakingen var dermed gitt:

Ch. Beauséjour Clos l'Eglise 1997 (Pomerol, Bordeaux)
Deals Marquise de la Tourette 1998 (Hermitage, nord i Rhone-dalen)
Louis Latour Corton Domaine Latour Grand Cru 1996 (Côte de Beaune, Burgund)
Louis Latour Ch. Corton-Grancey Grand Cru 1999 (Côte de Beaune, Burgund)
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 1997 (Campania)

Ch. Beauséjour Clos l'Eglise var en litt uvanlig Bordeaux som overrasket både i smak og lukt. Vinen, som er en blanding av Merlot (70%) og Cabarnet Sauvignon (30%), var ganske så rund i kantene selv om den absolutt hadde noen klassiske Bordeaux aromaer. Det som var markant var et hint av trøffel både i duft og smak. Vinen var ganske endimensjonal med "bløte" tanniner. En helt grei vin til prisen (ca 200)

Neste vin ut var Marquise de la Tourette som en tradisjonell Hermitage fra Delas. En slik vin, ufiltrert og upyntet, av 100% Syrah og i en god årgang borger for en smaksopplevelse av de store og det ble det. Allerede ved første sniff aner man hva man har i vente. Her er det solbær, sort pepper og animalske aromaer an masse. Til tross for sin relativt unge alder har den en flott konsentrasjon og smaken sitter godt i munnen. Her følger smaken duften, både stramt og elegant. Absolutt verd prisen (ca 400)

De neste to vinene ut, kveldens høydepunkt etter min mening, var de to Burgunderene fra Louis Latour. Louis Latour er en gammel, ærverdig produsent i Burgund og eier relativt mye vinmarker (i allefall i Burgund-målestokk). Såvidt jeg kan huske er dagens Louis Latour den sjette i rekken og vinhuset er fremdeles i familiens eie etter mer enn to hundre år i bransjen. Det som skiller Louis Latour fra mange andre produsenter i Burgund er fermentasjonen, eller på godt norsk hvor lenge de lar vinen gjære. I motsetning til sine kolleger lar Louis Latour denne prosessen kun vare i 8 til 10 dager mot opptil tre uker som er vanlig ellers i regionen. Dette er fordi Louis Latour mener en såpass kort fermentasjon er tilstrekkelig for å oppnå optimal kvalitet.

Corton Grand Cru 1996 fra Aloxe-Corton var først ut. Denne vinen, fra 1996, var relativt drikkeklar tross sin unge alder. Den duftet av modne bringebær og blåbær samt et snev trøffel. Smaken var velbalansert og behagelig med masse moden frukt og solbær. Smaken satt svært lenge, noe som gjorde denne vinen til et meget hyggelig bekjentskap.

Corton-Grancey Grand Cru 1999 var en vin jeg hadde store forventninger til. Dette er en vin som kun lages i de beste årgangene. Den nydelige duften av bringe- og kirsebær gjorde at man virkelig gledet seg til å smake på den. I munnen satt vinen som et skudd med en flott og fruktig struktur med et snev av sjokolade og mynte i ettersmaken. En aldeles nydelig vin som er et meget godt kjøp (ca 500).

Mastroberardino er en produsent som er meget høyt respektert i Italia men nesten ukjent i resten av verden. Vinhuset lager mange flotte viner, men på grunn av at de utelukkende bruker Italienske druer har dette vært viner som har vært vanskelig å eksportere. Dette har endret seg de siste årene mye på grunn av de såkalte supertoscanerene. Verden har virkelig fått øynene opp for Italia i det siste.

Radici Taurasi Riserva DOCG 1997 er en av toppvinene til Mastroberardino. Dette er en vin laget på 100% Aglianico. Vinen har fått tilsammen 30 måneder på fat, noe av tiden endog på barrique. Med andre ord hadde vi med en kraftig vin å gjøre. Vinen hadde en markant duft av (sure) kirsebær. Smaken var dominert av kirsebær og jordbær med et snev av pepper og vanilje. En godt balansert vin med flott fylde.0 Comments:

Post a Comment

<< Home